Najbolja kvaliteta animirani filmovi online trileri, drame
bez reklama crtani filmovi online sa prevodom komedije, najveći izbor horori
Gledaj besplatno sf krimi dokumentarci ratni povijesni online sa prevodom romantični sa titlovima serije full hd

Bombonjera.Com je portal na kojem sami birate najbolje. Pročitajte članak, glasajte i otvorit će vam se lista najboljeg po izboru samih čitatelja. Ako nas želite pratiti na Facebook-u kliknite na "Sviđa mi se"

Bombonjera.Com

Portal na kojem sami birate najbolje.

Novosti

Lekovita svojstva paprike

Paprike se već dugo vremena upotrebljavaju u kuhinjama širom sveta. Teško bi bilo nabrojati vrste jela a kamoli recepte u kojima se pominje paprika.

Zbog jarkih i raznovrsnih boja rado ih koriste i za dekoraciju hrane. Svima je dobro poznat veoma aromatičan miris i ukus ovog povrća koji ce svakom jelu, cak upotrebljen u malim količinama, dati predivnu aromu. Ovu temu sada ostavljamo kulinarima a mi prelazimo na priču o paprici i njenim lekovitim svojstvima.

Kao prvo da objasnimo šta su to fitohemikalije. Fitohemikalije u doslovnom prevodu znače biljne hemikalije ili hemikalije biljnog porekla. Pri tom se misli na ogroman broj biološki aktivnih hemikalija koje se nalaze u biljkama. Biljni pigmenti takođe spadaju u ovu ogromnu grupu jedinjanja, kojoj se u poslednje vreme prepisuje sve više značaja. Naime fitohemikalije sve češće nazivaju vitaminima 21. veka.

A sada šta nauka kaže o parikama? Ovo povrće može biti u raznovrsnim bojama i to: žutoj, narandžastoj, crvenoj, ljubičastoj, zelenoj pa čak braon i crnoj. Svaka boja paprike u sebi sadrži različite vrste fitohemikalija potrebnih za zdravo funkcionisanje organizma. Veliki broj fitohemikalija u paprikama ima antioksidantna svojstva, pa mogu sprečiti ili smanjiti simptome određenih bolesti. Osim toga one mogu biti i različitog ukusa, pa su tako neke blage i slatke a druge ljute. Bitno je znati da kakav god ukus imale, paprike su veoma hranljive i spadaju u biljke najbogatije vitaminima C i A. Imaju nisku energetsku vrednost, pa su odlične za dijetalnu ishranu, posebno zbog toga što obiluju mineralima, posebno kalijumom.

Crvena paprika je posebno bogata fitohemikalijama i dobar je izvor vitamina K, minerala mangana i molibdena. Pa da pogledamo i njena lekovita svojstva:

- Zahvaljujući vitaminu A, korisna je za očuvanje vida i protiv raznih vrsta infekcija.

- Vitamin C podiže imunitet i smanjuje rizik od pojave raka.

- Vitamin B6 je od vitalnog značaja za ljudski organizam, hrani nervni sistem i popravlja imunitet.

- Beta-karoten koji se nalazi u crvenoj paprici poznat je kao zaštita od određenih vrsta raka, kao što je rak dojke.

- Likopen u crvenoj paprici može smanjiti rizik od raka jajnika.

- Ovo povrće deluje antidepresivno, antiseptički, otvara apetit, podstiče varenje hrane, pozitivno deluje na rad bubrega i creva.

I na kraju da kažemo, da je i papriku kao i mnogo drugo povrće, najbolje jesti dok je sveža, da bi se vitamini (pogotovo vitamin C) što bolje iskoristili.

Izvor: kodren.com


Pročitajte i ovo: